top of page

Tur til Uganda, 2021


Hadde du flydd over den delen av Uganda og Kongo vi skal inn i nå, så hadde man kunne

se en lang streng av innsjøer, nord fra Lake Albert og hele veien ned til Lake Kivu i Rwanda

og Lake Tanganika i Tanzania. I øst hadde du sett verdens nest største vannreservoar – Lake

Victoria, Nilens kilde. Her skal vi skal traktere store deler i bil og til fots i det som mange

geologer, zoologer, historikere og botanikere mener er det mest interessante området i

hele Afrika: The Albertine Rift Valley.

Albert Rift Valley er av stor økologisk betydning, der øst møter vest i sine daler og kløfter, Kongos skoger i vest smelter sammen med savannene i Øst Afrika der et eksepsjonelt dyreliv fra begge områder er representert. Og går du langt nok tilbake i tid er Rift Valley systemet ansett som å være alle mennesker opphavsområde. Det er her vi stammer fra! Men selv etter fem millioner år med menneskelig evolusjonshistorie, er det ikke mer enn vel 150.000 år siden de første moderne menneskene forlot Afrika for å kolonialisere resten av verden. Det morsomme er at de aller første europeiske slektningene deres først kom tilbake for 150 år siden. Dette er en skreddersydd fototur der dere besøker nasjonalparker som Kibale Forest, Queen Elizabeth, Bwindi Impenetrable Forest og Virunga.

Virunga er en del av den vestlige forgreningen av Rift Valley og omtales ofte som Albert Rift. Den voldsomme dannelsen av Rift Valley var ikke regelmessig og ofte løsnet det enorme steinmasser fra riftveggene. Rwenzori-fjellene som ligger på grensen mellom Uganda og DRC er dannet nettopp slik. For omtrent 10 mill år siden kollapset gulvet i Albert Rift og kanten ble presset opp. Nord for Lake Kivu, som ligger langs Albert Rift, fløt magma opp gjennom sprekker og dannet en rekke vulkaner som er under fellesnevneren Virunga. De eldste er Muhavura, Gahinga, Sabinyo, Karisimbi, Mikeno og Visoke. Nyiragongo (3470m) og Nyamulagira (3053m)

ligger i bunnen av Rift og kjeden går i øst-vest retning.

Uganda har en av Afrikas største og best beskyttede sjimpansepopulasjoner. Dette gir deg, kan hende, ditt livs eneste sjanse å se disse fascinerende menneskeapene i sitt rette miljø. Det også meget gode muligheter for å se den utrydningstruede røde kolobusapen i dag. I tillegg til primater finnes det en rekke andre pattedyr her, og skogelefant er ikke uvanlig å se spor etter. For fugleentusiaster er Kibale enda et paradis. Det er registret nærmere 340 forskjellige arter i skogen. Man starter ved nasjonalparkens møtested hvor man møter sine Uganda Wildlife Authority-guider og får en rask gjennomgang av hvordan man forholder seg i skogen. Det er med største sannsynlighet at du får se sjimpanser på nært hold. Sjimpansen kan bli opptil 30–50 kg tung, men betydelig mer i fangenskap. Hannen blir opptil 160 cm høye, mens hunnen blir opptil 130 cm. Sjimpansene lever sammen i flokker fra 2 til 80 individer. Flokkens revir er i skogsområder på mellom 10 og 50 km2, mens det i mer åpent terreng er på mellom 200 og 400 km2.

Bwindi Impenetrable Forest er en av regnskogene i Afrika med størst dyre- og plantemangfold. Da det meste av Afrika var dekket av is, lå Bwindi som en grønn øy på ekvator, der dyre- og planteliv fikk utvikle seg til noe av jordens mest spektakulære. Det er nettopp her dere skal lete etter vår tids mest omtalte primat -fjellgorillaen. I tillegg til fjellgorilla, så fins det 11 andre primatarteri Bwindi. Det finnes over 120 pattedyrarter, 350 fuglearter, deriblant 23 av 24 Albert Rift Valley-arter(endemiske), 320 tresorter og et mylder av sommerfugler, busker og blomster.

Fjellgorillaene vi turister besøker er såkalte habituerte familiegrupper. Det vil si at de er blitt vant til mennesker ved jevnlig besøk av forskere og turister. I Bwindi er det kun noen få familier som til enhver tid er habituerte. Det vil si at de fleste fjellgorillaene ikke har kontakt med mennesker i

det hele tatt. Den totale bestanden av fjellgorilla mellom de tre landene er ca 900 individer.

Nyiragongo. På toppen ser vi rett inn i verdens største lavasjø og vulkanen ruver over regnskogen under deg.Den er formet som en klassisk sukkertopp med bratte sider som et resultat av stadig små lavaoversvømmelser. Toppen av Nyiragongo består av et digert krater med en diameter på 1200m. Dybden varierer med den vulkanske aktiviteten og består av en permanent, aktiv lavasjø. I 1977 «forsvant» lavasjøen på grunn av en intern kollaps som resulterte i det første utbruddet i historien. Sjøen kom tilbake i 1982 og hevet seg betraktelig i de neste mnd. Den stivnet så i 12 år før den igjen ble aktiv i 1994 - 1995. I 1977 flommet lavaen ned sidene og ut over byen Goma i en hastighet på opp mot 60 km/t. Ca 400 mennesker mistet livet under denne hendelsen. Siste utbrudd var i 2002 og igjen rant lavastrømmen hele veien inn i Goma by. 120.000 hus gikk tapt, men kun 40 mennesker mistet livet. Den vulkanske aktiviteten overvåkes nøye i dag.

Stay Up-To-Date with New Posts

Search By Tags

No tags yet.
bottom of page